Рецензія на фільм «П'ятниця»

Кілька недоречно виглядає на тлі кризи удалая комедія про завсідників престижного нічного клубу хороша тільки своєю основною сюжетною лінією. Другий план, на жаль, змазаний і тягне картину на дно.

Увечері останнього робочого дня на тижні в нічний клуб, що відзначає своє чотириріччя, прийшла сама різномаста публіка. Нудний Виталя шукає тут втекли від нього на корпоратив колег, борець Валя після травми намагається переключитися зі спорту на дівчат, молода матуся Віра заглянула на годинку відірватися після року ув'язнення з немовлям в чотирьох стінах, а психіатр Геннадій з дружиною шукає, на кого б відігратися за свої невдачі. Але головною зіркою вечора стає Михайло - молодий власник взуттєвої фірми, завзятий сперечальник, який не вміє програвати. Власнику клубу вдається «розкрутити» Мишу на незвичайний спір - молода людина повинна п'ять годин пропрацювати офіціантом і отримати за свою роботу чайові в розмірі 10 000 рублів. Ставка - модний спортивний автомобіль, але для Михайла ця суперечка - справжній виклик, адже його бізнес руйнується на очах, і молодій людині потрібна емоційна підживлення.

Місцем дії картини став реально існуючий в Москві клуб ICON, розташований на Болотній набережній. Назва клубу жодного разу не називається акторами, але в кадрі часто мелькає його логотип

Коли місяць тому в прокат вийшла романтична комедія Павла Румінова « Статус: Вільний »Все з тим же Данилом Козловським , Багато хто не просто віднесли картину до числа кращих в своєму жанрі, а й відзначили особливу «близькість до народу» її героїв. Дійсно, персонажі «статусу» не відрізнялися особливою гламурностью, не мали модними ресторанами, бутиками або студіями не обідали в ресторанах «Боско» або «Новиков», що не каталися на «Ламборгіні» і «Бентлі». «Статус» став одним з перших фільмів нової епохи, часу кризи і імпортозаміщення, ери якщо не кінця гламуру, то його окукливания.

Для постановника Євгена Шелякіна «П'ятниця» стала другим режисерським проектом поле настільки ж спірною, але цікавою комедії «Ч / Б»

Не можна сказати, що «П'ятниця» головою занурюється в цей помітно скукожівается світ глянцю, але картина цілком очевидно грає на тих темах, які були актуальні два, а то і три роки тому. Тут вам і мажори, і матусі з квартирами в центрі Москви, і гуляє «на все» турфірма (це сьогодні-то, коли закриті для відпочинку росіян Туреччина і Єгипет перетворили 70% скромних туристичних агентів в банкрутів), і молоді хлопці, заглядають в пафосний клуб просто відпочити на 6 тисяч. Нерозумно звинувачувати кіновиробництво в тому, що, заглядаючи на рік вперед, а саме стільки в середньому йде на зйомки фільму і доведення його до глядача, вони не вгадали тренд. Прозорливість Румінова і осічка Шелякіна говорять лише про ступінь таланту і божого дару сценариста і режисера.

Втім, «осічка» - це занадто сильно забарвлене емоційно слово, адже «П'ятниця» - аж ніяк не найгірше кіно. Як фільм-настрій він відмінно працює, а його ключова інтрига - офіціант з амбіціями топ-менеджера - дає майже необмежений простір для фантазії. Однак навіть на цьому позитивному полюсі помітні темні плями, і стосуються вони насамперед сюжетної окантовки основної лінії. Набір абсолютно не пов'язаних між собою незнайомців, вир подій навколо яких змушує їх перетинатися - аж ніяк не новий метод, і його використання тим спірних, ніж більш слабкі другорядні лінії. А у «П'ятниці» другий план дуже слабкий, сюжетні відгалуження героїв другого ешелону нікуди не ведуть і служать лише підпорами для руху вперед головного героя та для збільшення хронометражу. Безглуздим наростом виглядає лінія з полюванням на кенгуру, сумовитий твіст з турфірмою дійсно нудний, як і всі його учасники, епізоди з борцем і його новоявленої подружкою НЕ присипляють тільки тому, що в ролі останньої задіяна чарівна Настя Самбурська .

Зате Данило Козловський веселиться від душі. Козловський - дійсно талановитий актор, який перебуває зараз на піку своєї форми, практично кожна його роль в останні два роки - подія. Ось і в «П'ятниці» він надзвичайно гарний: у міру гумор, елегантно грубіянить, перевертає клуб з ніг на голову і навіть (увага, шанувальниці) співає! Однак кроком вперед роль Михайла назвати складно - це не Харламов, що не Макс Андрєєв, що не Микита Колесніков, чи не прийдешній екіпажевскій Гущин. Це образ-відпочинок, образ-перерву, образ-халява. Ні в якому разі не потрібно вважати, що це погано. Просто до Данила зараз багато хто ставиться з максималізмом, а йому не завжди хочеться відповідати сподіванням фанатів.

Безумовно, «П'ятниця», що грає на полі « корпоративу »,« випускного »Та інших« околокамедійних »і« околокавееновскіх »проектів, на голову вище конкурентів хоча б тому, що іронічна сама до себе, але подією року цей проект не назвеш. Втім, поживемо - побачимо. Не виключено, що зі зміною економічної ситуації в країні «П'ятниця» виявиться одою йде Епосі Гламура, танцями на похоронах Десятиліття Глянцю і фінальної рисою під Ерою Панування Топ-Менеджерів. Ось тоді і посміємося.

З 25 лютого в кіно.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Кілька недоречно виглядає на тлі кризи удалая комедія про завсідників престижного нічного клубу хороша тільки своєю основною сюжетною лінією Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер